Як українським проєктам потрапити на мапу успішних рішень з відновлюваної енергетики?

Три українські проєкти позначили на європейській мапі успішних рішень у відновлюваній енергетиці. Йдеться про сонячні електростанції у Горенці, Вознесенську та Звягелі. Про це повідомляє «Екодія» .

Електронну мапу створила коаліція громадських організацій Beyond Fossil Fuels. На інтерактивній платформі «Рішень для місцевої енергетики» (Local Energy Solutions, LES) можна знайти понад 250 проєктів з усієї Європи. Із них – три успішних приклади з України.

Проєкт у Горенці (Бучаснький район Київської області)

Амбулаторія зазнала значних руйнувань під час наступу росіян у  2022 році.  Коли її реконструювали у 2023 році, встановили тепловий насос та гібридну сонячну електростанцію з акумулятором. Після цього енергоефективність амбулаторії  зросла в рази, а витрати на опалення скоротилися на 43%. Сонячна електростанція забезпечує 55% повсякденного споживання електроенергії будівлі і може покрити до 150 днів роботи на рік лише завдяки сонцю. Проєкт реалізувала організація Greenpeace CEE у співпраці з «Екодією» та благодійним фондом «Перемога України».

Проєкт у Вознесенську (районний центр Миколаївської області)
На місцевому водоканалі встановили першу в Україні сонячну електростанцію потужністю 50 кВт.  Проєкт реалізували за підтримки ГО «Екоклуб». Тепер водоканал став більше енергонезалежним, він скорочує витрати на електроенергію та навіть викиди вуглецю.

Проєкт у Звягелі (адміністративний центр на Житомирщині)

Зусиллями ГО «Екоклуб» місцева лікарня отримала сонячну електростанцію. Тепер медичний заклад має безперебійне постачання енергетики.

Як долучитися до мапи?

Це може зробити будь-яка громада. Тільки варто подати документи на сайт Beyond Fossil Fuels. Для цього слід заповнити анкету, яка знаходиться тут.

Долучитися до мапи – дуже важливо. Україна має чимало успішних прикладів впровадження відновлюваної енергетики: і сонячні станції на подвір’ях приватних будинків, і місцеві програми з підвищення енергоефективності.