Як впливає на якість повітря в Україні буря з пилу?

30 вересня українці скаржилися на погану якість повітря. До нашої держави завітала потужна пилова буря. Як повідомляє Cleanair.org.ua, якість повітря погіршилася через дрібнодисперсний пил. Такі дані зафіксували станції моніторингу EcoCity.

Найскладнішою ситуація виявилася у Кривому Розі. Станції по всьому місту демонстрували фіолетовий колір. А це за Українським індексом якості повітря UAQI  – остання, VI категорія. Вона говорить про те, що якість повітря надзвичайно низька. В Українському гідрометеорологічному центрі повідомляють, що буря разом зі смогом прийшла до України з росії.

За висновками дослідників, найбільше від пилової бурі постраждали 4 області: Дніпропетровська, Сумська, Полтавська та Миколаївська.  Нижче ми розповімо, як погіршувалася ситуація у деяких українських містах.

Харків

Найтяжче дихалося в місті 29 вересня з 22:00 до 30 вересня, 08:00. У цей час станції EcoCity зафіксували найвищий рівень забруднення. Найбільша годинна концентрація пилу РМ10 становила 317.44 мкг/м3. По РМ2,5  спостерігалася задовільна якість повітря. За цим показником перевищень не було, максимальне його значення – 18.44 мкг/м3.

Дніпро

Дніпро почав потерпати від пилової бурі опівночі 30 вересня. А вже о 4 – 5 годині ранку станції EcoCity зафіксували найвищі концентрації пилу. Зокрема йдеться про «ДНУ-1» та «Титова_17_а». Максимальні значення РМ10 становило близько 300 мкг/м3. Станції «ДНУ-1» продемонструвала цифру 305.44; на «Титова 17 _а»  – 294.54. Після 6 години ранку спостерігалося зниження концентрації пилу, утім якість повітря все ще залишала бажати кращого.

Полтава

Погіршення якості повітря зафіксували 30 вересня, близько 2 – 3 години ночі. Ситуація із фракціями пилу, які забруднюють повітря, не була одноманітною.  Деякі станції зафіксували РМ2,5 та РМ1,0, а в деяких переважає пил фракції РМ10.

Суми

У Сумах якість повітря стала падати 29 вересня після 23:00. Одна станція в місті показала підвищення концентрації пилу. Місто забруднював РМ10.

Кривий Ріг

Тут якість повітря впала пізніше, ніж у містах, які ми згадували вище. Одна станція в Кривому Розі зафіксувала погіршення якості повітря після 5-ї ранку, а інші – пізніше 7 – 8 години.  Переважаючий забруднювач – РМ10.

Нікополь

У цьому місті на Дніпропетровщині якість повітря впала близько 5-ї години ранку. Станція EcoCity у центрі Нікополя зафіксувала о 7-й годині ранку дуже високу концентрацію РМ10 – 542.67 мкг/м3.

Запоріжжя

Погіршення якості повітря у Запоріжжі почалося 30 вересня після першої години ночі. За даними багатьох міських станцій EcoCity, якість повітря була «поганою» та «надзвичайно поганою» Найгірша ситуація фіксувалась об 11:41 на станції «Гімназія 101».