Яке було повітря у серпні у Дніпропетровській, Запорізькій, Харківській та Донецькій областях?

Команда «Чистого повітря для України» проаналізувала якість повітря та радіаційного фону на теренах Дніпропетровської, Запорізької, Харківської та Донецької областей. Експерти дослідили дані Української мережі громадського моніторингу якості повітря EcoCity. До уваги брали інформацію зі станцій за період з 1 по 31 серпня. Про це повідомляється на сайті «Чисте повітря для України».

Як дихається на Дніпропетровщині?

У серпні найгірша ситуація спостерігалась у Дніпрі, Нікополі та у природному заповіднику «Дніпровсько-Орільський». Аналіз проводився на основі даних із 24 станцій моніторингу EcoCity.

Станції розташовані у наступних населених пунктах Дніпропетровщини:

Дніпро – 7 станцій (із них 1 довелося виключити з аналізу, через недостатню кількість даних);

Кривий Ріг – 8 станцій (з яких 2 виключили з аналізу, бо не вистачає даних);

Нікополь – 3 станції ( через брак даних, 1 виключили з аналізу);

По одній станції моніторингу є у місті Марганці, селищах міського типу  Демурине та  Васильківка, селах Мар’янське та Покровське, а також у природному заповіднику «Дніпровсько-Орільський».

Мапа зі станціями моніторингу, які взяли для аналізу

Станції моніторингу  на теренах Дніпропетровської області зафіксували ось такі шкідливі речовини:

– дрібнодисперсний пил (PM2.5 та РМ10) – у Дніпрі, селище міського типу Васильківка та село Покровське;

– діоксид азоту (NO₂) – у Дніпрі та селі Покровське;

– оксид вуглецю (СО) – у Кривому Розі, Дніпрі, селі Покровське та на території Природного заповідника «Дніпровсько-Орільський»;

– одорація (еквівалентний показник одорації (запаху) – у Нікополі;

– VOC (H₂CO) – сума летких органічних сполук (включно з леткими органічними сполуками у перерахунку на формальдегід) – у Кривому Розі.

У серпні показник гамма радіації (потужності експозиційної дози гамма випромінювання) на всіх станціях коливався в межах 7,17 – 18,8 мкР/год (uR/h). Це не становить загрози і  відповідає природному фону. Допустиме значення рівня радіаційного фону згідно Норм радіаційної безпеки України (НРБУ-97) становить 30 мкР/год.

Яке повітря у Запорізькі області?

Щоб з’ясувати, в якому стані знаходиться повітря у Запорізькій області, експерти аналізували дані, зібрані з 8 станцій EcoCity. Шість із них знаходиться у Запоріжжі. На жаль, одну станцію, через недостатню кількість даних довелося виключити із аналізу.  По одній станції розташовано у селищах міського типу Малокатеринівка та Балабине.

Мапа зі станціями моніторингу, які взяли для аналізу

У серпні на всіх станціях показник гама-радіації коливався у межах  0,35 – 18,98 мкР/год(uR/h). Це не становить загрози та відповідає природному фону. Допустиме значення рівня радіаційного фону згідно Норм радіаційної безпеки України (НРБУ-97) – 30 мкР/год.

Ось перелік  шкідливих речовин, які впливали найбільше на якість атмосферного повітря у Запорізькій області:

діоксид азоту (NO₂) – у Запоріжжі та селищі міського типу Малокатеринівка;

оксид вуглецю (СО) – у Запоріжжі та селищі міського типу Балабине;

дрібнодисперсний пил (РМ10) – у Запоріжжі.

Станції на яких певний відсоток часу спостерігалась несприятлива та погана якість повітря

Які речовини забруднюють повітря у Харківській області?

Щоб проаналізувати стан повітря на Харківщині, експерти «Чистого повітря для України» взяли до уваги дані, які надійшли з 7 станцій мережі громадського моніторингу якості повітря EcoCity.

Шість із них знаходиться у Харкові. Правда, одну, через недостатню кількість даних довелося виключити з аналізу.  Ще одна  станція – у селищі Пісочна. Її також довелося виключити з аналізу. Причина – та ж сама, нестача даних.

Мапа зі станціями моніторингу, які взяли для аналізу

У серпні, на всіх станціях показник радіації коливався у межах 7,0 – 13,1 мкР/год(uR/h). Це відповідає природному фону та не становить загрози. Допустиме значення рівня радіаційного фону згідно Норм радіаційної безпеки України (НРБУ-97) – 30 мкР/год.

У Харкові на якість повітря найбільше впливали оксид вуглецю (СО) та діоксид азоту (NO₂).

Станції на яких певний відсоток часу спостерігалась несприятлива та погана якість повітря

Яке повітря на Донеччині?

У серпні  фахівці «Чистого повітря для України» аналізували дані з 9 станцій моніторингу. Шість знаходяться у місті Добропіллі. Одну з них, через недостатню кількість даних довелося виключити з аналізу. Дві станції розташовані у Слова’янську та одна в Миколаївці.

Мапа зі станціями моніторингу, які взяли для аналізу

На всіх станціях показник гамма радіації коливався в межах 8,2 – 13,4 мкР/год(uR/h). Це відповідає природному фону та не становить загрози. Допустиме значення рівня радіаційного фону згідно Норм радіаційної безпеки України (НРБУ-97) – 30 мкР/год.

У серпні, на якість повітря на Донеччині найбільше впливали наступні речовини:

– оксид вуглецю (СО) та озон (O₃) – у Слов’янську та Добропіллі;

– діоксид азоту (NO₂) – у Добропіллі;

– дрібнодисперсний пил (РМ2.5 та PM1.0) – у м. Миколаївка;

– VOC (H₂CO) – сума летких органічних сполук (включно з леткими органічними сполуками у перерахунку на формальдегід) – у Слов’янську.

Станції на яких певний відсоток часу спостерігалась несприятлива та погана якість повітря