СМІТТЄВІ ОСТРОВИ І СТІЧНІ ВОДИ: ЯКІ ЕКОЛОГІЧНІ ЗАГРОЗИ ПІДСТЕРІГАЮТЬ ЧОРНЕ МОРЕ

Острови сміття плавають не тільки в Тихому океані, але й у Чорному морі. Експерти вже фіксують невеликі острови з різного сміття в центральних зонах Чорного моря.

Щоб відстежувати інформацію про джерела, види та рух морського сміття і його вплив на морське середовище й узбережжя, п’ять країн об’єднали зусилля в рамках проекту Marliter (скорочення від англійського marine litter, що в перекладі й означає “морське сміття”).

Вважають, що основними джерелами забруднення моря є річки Дунай і Дністер, а також узбережжя, відходи з якого потрапляють в воду.

З 2015 по 2018 рік Україна спільно з Європейським союзом брала участь в проєкті EMBLAS-Plus, який проводив моніторинг екологічного стану Чорного моря. За даними на 1 квітня 2019, кожну годину Дунай і Дністер виносять в Чорне море від 6 до 50 елементів сміття, серед них найбільше пластикових пляшок, а також залишки пластику і упаковок, пластикові кульки і контейнери. До цього додається ще велика кількість недопалків, пластикових кришок, обгорток з-під цукерок і печива, трубочок і пластикових паличок-мішалок для гарячих напоїв із завищеною талією.

Джерело: https://www.segodnya.ua/…/musornye-ostrova-i-stochnye-vody-…