СТАРТЕРНІ АКУМУЛЯТОРНІ БАТАРЕЇ ТА ЕКОЛОГІЧНІ РИЗИКИ ПРИ ЇХ НЕПРАВИЛЬНІЙ УТИЛІЗАЦІЇ

Підприємство загальнодержавного значення ПрАТ “Іста-Центр” (М. ДНІПРО)

Вид економічної діяльності – Багатосерійне виробництво стартерних акумуляторних батарей
Відомча належність (форма власності) – Приватна

Однією із головних питань пов’язаних із стартерними акумуляторними батареями є «що відбувається зі свинцевими акумуляторами після виходу їх з ладу або, меншою мірою, при наявності браку в процесі виробництва?».

За даними В.Г. Нефедова та Ю.В. Поліщука (2013), як правило, відпрацьовані акумулятори закінчують своє життя на міських смітниках, у лісопосадках або на узбіччях доріг. Токсичні свинець і сурма, які входять до складу акумулятора, при цьому розсіюються та попадають в атмосферу, воду, через ґрунт у рослини, а відтіля – у продукти харчування. Із забрудненими продуктами харчування в організм людини попадає до 85% загального надходження свинцю.

З іншого боку, уже зараз спостерігається дефіцит свинцю, обумовлений як вичерпанням його ресурсів, так і значним

зростанням споживання. Так, в 2004 році споживання свинцю у світі зросло на 2% у порівнянні з 2003р. Зростання використання металу пояснюється, головним чином, збільшенням виробництва стартерних акумуляторів для автомобілів. У період з 1998 по 2003 р. виробництво автомобілів у Китаї та Індії виросло у два рази, у Західній Європі, США і Японії – на 1%. Прогноз до кризового періоду припускав, що для забезпечення потреб автомобільної, радіоелектронної промисловості та побутової техніки споживання свинцю у світі в 2010р. досягне 7,13 млн.т. Вичерпання запасів рудної сировини і значне її збідніння, необхідність будівництва рудників, збагачувальних фабрик і металургійних підприємств, а також усе більше жорсткі екологічні вимоги до охорони навколишнього середовища призводять до більших капітальних витрат на виробництво первинного свинцю. Тому в промислово розвинених країнах приріст виробництва свинцю із вторинної сировини склав 15%, у той час як з рудної сировини – 8%.

Головним джерелом вторинного свинцю є відпрацьовані акумуляторні батареї. Сучасні свинцеві акумулятори містять сплави на основі свинцю, чистий свинець, діоксид свинцю, а також поліпропілен і ебоніт, що у минулому використовувався для виготовлення корпусів батарей замість поліпропілену.

Тому важливо, щоб відпрацьовані або браковані акумуляторні батареї правильно утилізувалися.

За даними, наведеними на сайті ПрАТ “Іста-Центр”утилізацією свинцю із відпрацьованих акумуляторних батарей займається ТОВ «Укрсплав» – атестоване металургійне підприємство, яке спеціалізується на рекуперації свинцю з уже відпрацьованих свинцево-кислотних акумуляторних батарей і інших відходів, що містять свинець.