10 найзабрудненіших річок світу

        1.     Найзабрудненіша річка в світі знаходиться в Індонезії.     Citarum – річка в Індонезії, протікає поряд із столицею країни Джакартой. І збирає відходи 9ти мільйонного міста. Місцеві жителі вже забули, що там колись водилася риба. Збирати сміття в річці і здавати на переробку – тепер набагато вигідніше, ніж рибачити.
        Це – річка Citarum в Західній Яві, Індонезія. У той час як ця річка схожа на смітник вона є фактично головним джерелом води для сільського господарства і водопостачання для людей. Річка у великій мірі забруднена діяльністю людини і не має ніякої водної життя. У грудні 2008, Азіатський банк розвитку видав позику на $ 500 мільйонів для того, щоб прибрати сміття з річки, але ми бачимо, що потрібні роки, щоб повернути мертву річку назад до життя.

2.        Ямуна-річка в Індії загальною протяжністю 1376 км. Є найбільшим припливом Гангу. Виникає в Гімалайських горах недалеко від святилища Ямунотрі і тече по території індійських штатів Харьяна і Уттар-Прадеш, а також столиці Делі. Крім Делі, на Ямуна розташовані міста Матхура і Агра. У місті Аллахабад Ямуна впадає до Гангу, утворюючи священний для індуїстів Санг.
    Це одна з найбільш забруднених річок у світі, де 58% сміття з індійської столиці Нью-Делі звалені в ріку. Урядом були вкладені кошти на очищення Ямуни. а також і на Ганг, але як би вони не прикладали на це зусилля – марно.


        3. Буріганга – річка, що протікає близько Дакки, столиці Бангладеш, один з рукавів з’єднують Ганг з Брахмапутра. Середня глибина річки 12 метрів, максимальна глибина – 28 метрів.         Вважається однією з найбільш забруднених річок планети: воду з річки не можна не тільки пити, але навіть використовуватися для миття і технічних цілей. Хоча в країні існує законодавча заборона скидання відходів у річки, в Бурігангу щодня зливається 1,5 мільйона кубометрів промислових відходів. Річка визнана біологічно мертвою.

    4. “Жовта” ріка (Yellow River), місто Ланьчжоу, Китай. Жовта річка – друга найдовша річка Китаю і є головним водопостачанням для мільйонів людей в північному Китаї. Але річка, яка є головним джерелом питної води для двох мільйонів місцевих місць проживання, дуже забруднена нафтовими плямами.
         5.     Річка Marilao, Філіппіни. Пластмасові обгортки, гумові шльопанці, і інше сміття ви можете знайти в річці Marilao. Води містять отруйні хімікати, такі як хром, кадмій, мідь і миш’як, цим складом роблячи воду дуже небезпечною. Незважаючи на гасла не забруднювати воду і значні штрафи, люди все ще кидають своє сміття, і фабрики випускають свою каналізацію в річку, що призводить до подальшого забруднення річки.

        6. Річка Гангу, Індія. Річка Ганг простягається від Гімалаїв до Індійського океану по території Індії та Бангладеш, протягом 2510 кілометров. На даний момент, річка Ганг дуже забруднена, у зв’язку з швидким зростанням населення Індії, впливом промисловості, відсутністю сучасної каналізації, що згубно позначається на річці.         Результатом цього забруднення є безліч водних хвороб, включаючи холеру, гепатит, тиф і дизентерію. Близько 80% всіх проблем зі здоров’ям та третини летальних результатів в Індії припадають через водних хвороб.

         7.     Річка Songhua, Китай. Songhua – річка в Північно-східному Китаї, і є самим великим припливом Річки Heilong. У листопаді 2005, річка була забруднена бензолом, які призвели до закриття водопостачання Харбіна.

            8.    Річка Міссісіпі, США. Міссісіпі (англ. Mississippi, на мові оджибве misi-ziibi або gichi-ziibi – «велика річка») – річка в США, одна з найбільших річок світу: довжина 3,770 кілометрів. Бере початок з озера Ітаска на висоті 450 метрів над рівнем моря в Національному Заповіднику Ітаска (штат Міннесота), впадає в Мексиканський залів. Річка Міссісіпі – головний економічний і природний ресурс для Сполучених Штатів. Річка несе приблизно 1.5 мільйона метричних тонн забруднення азоту в Мексиканську затоку щороку.

            9. Річка Сарно, Італія. Сарно – потік, який проходить через Помпеї на південь міста Неаполя. Річку вважають найбільш забрудненою річкою в Європі. Забруднені води басейну, поточні в затоку Неаполя збільшують забруднення морської води.

            10.    Королівська річка, Австралія. Королівська річка – найбільш забруднена річка в Австралії. Річка забруднюється хімічними відходами від гірничодобувної промишленності.                      Близько 1.5 мільйона тонн сульфідів потрапляють у річку щорічно починаючи з 1995 року.

За матеріалами: https://sites.google.com/…/…/10-najzabrudnenisih-ricok-svitu