З початку березня станція моніторингу на Перемозі – 3 (м. Дніпро) почала регулярно фіксувати підвищення концентрації СО (окису вуглецю) й дрібнодисперсного пилу у вечірній та нічний час. Це пов’язано в першу чергу із спалюванням рослинних решток та сміття городянами. Звертаємо вашу увагу на негативний вплив продуктів горіння на здоров’я і незаконність розведення багать в межах міста.
При спалюванні листя в атмосферне повітря виділяються шкідливі речовини, такі як пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і ряд канцерогенних сполук, які викликають захворювання дихальних шляхів, знижують імунітет людини, посилюють негативний перебіг хронічних захворювань.
Разом з листям горить сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери. Тільки при спалюванні поліетиленового пакету в повітря надходить до 70 різноманітних хімічних сполук.
Окрім забруднення, ще одним негативним ефектом є можливість загибелі деяких видів тварин та комах.
Для ілюстрування сумісного підвищення окису вуглецю та дрібнодисперсного пилу у вечірній та нічний час наведено графік у частках ГДКм.р. (ГДКм.р. для СО складає 5000 мкг/м3, для недиференційованого пилу – 500 мкг/м3).

Світлина від Центр екологічного моніторингу.


Зображення вогнища взято з мережі Інтернет.